PVC klikvloer leggen

Prettig PVC in iedere ruimte

Een nieuwe vloer, helemaal van nu: PVC klikvloeren. Het kan op een houten of zelfs stenen vloer lijken. Met PVC is heel veel mogelijk. Wat te doen als je een prachtige, nieuwe PVC vloer in huis haalt? In dit blog helpen we je op weg.

Van start tot eind, omdat we geloven dat iedereen kan klussen met het juiste advies.

Wat heb je nodig?

  • Egale ondervloer
  • Gereedschappen: rolmaat, potlood, stanleymes of pvc-zaag
  • Plinten
  • Plintenkit

Stap 1: Voorbereidingen voor PVC klikvloer leggen

Controleer altijd of het PVC van hetzelfde batchnummer is voorzien.

Ga van start met het egaliseren van de vloer, indien deze nog niet helemaal glad is. Natuurlijk is een ondervloer hierin een goede oplossing, kies bijvoorbeeld een geluiddempende ondervloer. De ondergrond of -vloer moet ook droog en schoon zijn. Als dat is gelukt, kan je de PVC vloer gaan leggen. Zorg dat de kamertemperatuur niet te laag of te hoog is, en houd hem vooral op een constante temperatuur de komende dagen.

Stap 2: De eerste PVC klikstroken leggen

Meet de ruimte voor je van start gaat. Om te bepalen of de laatste strook minimaal 20 centimeter lang is, deel je de lengte van de ruimte door de lengte van de vloerstroken. Is de strook die je overhoudt korter dan twintig centimeter? Dan begin je met een strook die korter is dan een volledige PVC strook.

Zorg altijd voor een paar millimeter ruimte tussen het laminaat en de wanden. In veel gevallen kun je dit afkitten tegen bestaande plinten. PVC zet niet uit, maar houd rekening met materialen zoals kozijnen die wel kunnen uitzetten.

Kies een hoek om te beginnen en leg de eerste strook met de groef naar de muur. De zijde met klikrand dient altijd naar je toe te liggen. Vervolgens leg je de volgende strook met de korte zijde er tegenaan, klik deze door het laminaat gekanteld in de korte zijde te laten zakken. Gebruik eventueel een lichte hamer om de plank aan te tikken: zo valt de strook stevig in de groef.

Leg de PVC stroken aan elkaar, tot de eerste rij ligt. Je zult vast de laatste strook moeten inkorten. Dit lichten we ook graag toe:

PVC klikvloer inkorten:

Meet de lengte van het te leggen klikPVC en haal enkele millimeters (voor ademruimte) er vanaf. Meet vanaf de linkerzijde van de strook, met de groef van je af en teken op de bovenzijde waar je de strook wilt breken. Gebruik een stanleymes om de bovenzijde in te snijden, hierna kan je de strook doorbreken. De groefzijde ligt aan de kant van de wand. Tik ook het laminaat aan om het einde strak te leggen.

Nu ga je verder met de volgende rij. Gebruik het restant PVC laminaat, zo komt er een verspringing in de stroken en dat geeft een natuurlijk effect. Neem nooit restanten die korter dan 15 centimeter zijn, langere stukken bevestig je steviger.

Ga verder met het vastklikken van de PVC stroken en herhaal de inkortmethode bij iedere laatste strook, let ook op het afwisselend verspringen van de eerste strook bij een nieuwe rij.

Stap 3: Randafwerking van de PVC vloer

Vaak adviseren we het gebruik van muurplinten, indien het mogelijk is om deze aan de muur te bevestigen. Als dat niet gaat, kan je kiezen MDF plinten. De plinten kan je makkelijk op maat maken door ze te zagen en voorzien van een gewenste kleur. De muurplinten bevestig je met kit of plintenlijm tegen de muur.

De finishing touch:

Maak de vloer stofvrij voor je de ruimte in gebruik neemt. Zorg dat meubels altijd voorzien zijn van vloerbescherming tegen beschadigingen aan de vloer. Tijd om te genieten van een prachtige, strakke vloer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

… en ontvang nog meer tips en wooninspiratie in jouw mailbox!