Hout behandelen met dekkende buitenbeits

Bescherm het houtwerk buitenshuis tegen weersinvloeden

Hout heeft buitenshuis veelvuldig te maken met allerlei weersinvloeden zoals felle zon, harde regenbuien, zand en vuil. Niet gek dus, dat het bescherming nodig heeft om mooi te blijven. Met een goede, buitenbeits bescherm jij jouw houten schuttingen, vlonders, tuinhuisjes en tuinmeubelen. Waardoor jouw tuin die mooie en verzorgde uitstraling krijgt die het verdient. Wij adviseren beits te gebruiken als dekkende bescherming van hout buitenhuis. Dat betekent dat het hout een egale kleur krijgt waardoor je de houtnerven niet meer ziet. Dekkende beits geeft langdurig goed resultaat. Mocht je ‘buitenhout’ willen behandelen met een transparante ‘kleur’, dan adviseren wij het hout te behandelen met transparante lijnolie.

Zo verwerk je beits
Eén van de voordelen van beits, is dat je geen grondverf nodig hebt om dit product goed aan te brengen. Je kiest voor de beits die je mooi vindt, en je kunt meteen aan de slag. Weet je niet zeker welke beits het mooist uitpakt? Wij adviseren je uiteraard graag in de winkel.

hout-behandelen-beits-tips

Advies van Dianne:

Op zoek naar een kwalitatieve buitenbeits? Pak dan Perkoleum van Koopmans of de dekkende tuinbeits van Wijzonol. Dit zijn producten die lang meegaan en een mooi resultaat opleveren!

Allereerst: Wat heb je nodig?

  • Olie voor buitenhout
  • Plamuur (optioneel)
  • Houtrolvuller (optioneel)
  • Houtcleaner
  • Staalborstel
  • Afplaktape (optioneel)
  • Platte kwast of geschikte roller

De voorbereiding

Stap 1: : Maak het hout behandel-klaar

Voordat je aan de slag gaat met de beits, wil je eerst het hout reinigen voor goede hechting. Gebruik een houtcleaner om het hout schoon te maken, reinig met een scotchbrite spons. Met deze spons schuur je het hout terwijl je het reinigt. De eventuele gaatjes vul je eenvoudig op met plamuur, dit is later toch niet meer zichtbaar dankzij de dekkende beits. Maak het hout na het schuren wel weer stofvrij.

Beginnen met beitsen

Stap 2: De eerste laag beits

Wil je de eerste laag beits dieper in het hout laten trekken, verdun deze dan met terpentine (de verhoudingen verschillen per merk, dit staat op de verpakking van jouw product). Breng de beits aan op het hout. Breng de beits gelijkmatig aan en zorg dat je alles behandelt. Vervolgens dient het hout na de eerste laag 24 uur te drogen.

24 uur later…

Stap 3: De tweede laag beits

Voor je de tweede laag aanbrengt, ontvet je het hout voor goede dekking. Schuur het hout nogmaals lichtjes en veeg stofresten weg. Hierna breng je de tweede laag beits aan, dit maal onverdund.

Stap 4: Eventueel een derde laag beits

Is het hout dat je gebruikt nieuw en onbehandeld? Dan raden we je een derde laag beits aan om er zeker van te zijn dat het hout klaar is voor alle weersinvloeden.

Je bent er bijna!

Stap 5: Goed laten drogen

Laat het gebeitste hout minstens één tot twee dagen goed drogen voor je het gaat gebruiken. Daarna kun je genieten van de gebeitste tuinmeubels!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

… en ontvang nog meer tips en wooninspiratie in jouw mailbox!