Gordijnen ophangen

Genieten van de nieuwe gordijnen

Gordijnen zijn een belangrijke sfeermaker in huis. Ben je eruit, heb je gekozen voor prachtige gordijnen aan een rails? En wil je nu weten hoe jij die gordijnen nu probleemloos ophangt? Onze vakman geeft advies!

Allereerst: Wat heb je nodig?

  • Gordijnen
  • Voldoende gordijnrails met toebehoren
  • IJzerzaagje
  • Stift/potlood
  • Boormachine (met betonboortje)
  • Schroevendraaier of schroefmachine
  • Meetlint/rolmaat

De voorbereiding

Stap 1: Meten

De gordijnen heb je al in huis, zorg dat je ook alle benodigdheden verzameld hebt. Bepaal hoe je de gordijnen, dus ook de rails, wilt plaatsen. Dan is het tijd om de lengte van de rails te meten, dit komt overeen met de breedte van de gordijnen als ze hangen. Heb je voldoende runners, eindstoppers en plafondsteunen om de gordijnen op te hangen? Tel alle toebehoren even na, voor de zekerheid.

Stap 2: Rails op maat maken

Na het meten ga je de rails op maat maken (tenzij de lengte precies goed is). Zorg ervoor dat je de lengte van de rails meet, zodat je geen fouten maakt bij het op maat maken. Teken op de rails een streepje waar je hem dient af te zagen. Dit doe je met een scherpe ijzerzaag.

Aan de slag!

Stap 3: Rails bevestigen

De standaard afstand tussen wand en rails is zo’n 7 centimeter, mocht de vensterbank uitsteken, meet dan vanaf dit punt de 7 centimeter erbij. Teken op deze hoogte twee punten af. Hier ga je de rails bevestigen.
Boor de gaatjes op de gemarkeerde plaatsen in het plafond, plaats daarna een plug in deze gaatjes. Hierna kan je de plafondsteunen vastschroeven in de pluggen. Nu is het tijd om de rails in de plafondsteunen te klikken!

TIP:

Zorg vóór het vastklikken van de rails dat je voldoende, en niet te veel runners in de rails hebt. Dit kun je na het plaatsen van de rails niet makkelijk herstellen.

Stap 4: Gordijnen ophangen

De rails hangt, tijd om de gordijnen op te hangen! De gordijnhaakjes in de gordijnen steek je door de runners. Houd in de gaten dat je de eerste gordijnhaak in de eerste eindstop plaatst, anders kom je met de laatste gordijnhaak een runner tekort. Plaats de eindstoppers, hiermee weet je zeker dat de gordijnen niet van de rails kunnen glijden.

Finishing touch!

Stap 5: Hoogte instellen

Wist je dat je de gordijnen óók in hoogte kan instellen, wanneer deze op maat gemaakt zijn? Vaak hebben de gordijnhaakjes aan de achterkant een schuifsysteem waarmee je zelf bepaalt hoe hoog de gordijnen hangen. Zo kies je zelf of ze dicht aansluiten op het plafond, of er enige ruimte tussen laat.

 

Zó, nu hangen die mooie gordijnen weer helemaal keurig. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om gordijnen met rails te bevestigen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

… en ontvang nog meer tips en wooninspiratie in jouw mailbox!