Behangen van vliesbehang

Stap voor stap naar een muur vól leven!

Behangen is niet moeilijk. Tenminste, niet als je je goed voorbereidt. Daar helpen we je graag bij! We leggen je niet alleen uit wat je nodig hebt, maar óók welke stappen je moet nemen en wat je moet doen en laten om het beste resultaat te behalen.
Op deze pagina gaan we in op het aanbrengen van zogenaamd ‘vliesbehang’. Dit is behang waarvan de rug is gemaakt van vlies. Doordat je de behanglijm alleen op de muur hoeft aan te brengen en er geen sprake is van wachttijd of intrektijd, noemen we dit ook wel ‘snelbehang’. Dag behangtafel, hallo sprekend interieur!

Vliesbehang behangen - tips door Henk van Wijk

Allereerst: Wat heb je nodig?

  • Vliesbehang (Bij Henk van Wijk verkrijgbaar in alle beschikbare merken. Bijvoorbeeld AS Creation, Eijffinger Behang, VOCA en ESTA)
  • Behanglijm voor vliesbehang (wij adviseren Perfax Roze)
  • Scherp hobbymes
  • Blokwitter
  • Schietlood
  • Behangstrijker
  • Behanglineaal (eventueel)

Stap 1: Bereid je voor

Een goede voorbereiding is essentieel. Dat geldt ook voor het behangen. Leg alle benodigdheden eerst nog even opzij en doe een stapje terug. Bekijk de wand die je wil gaan behangen. Zitten er stopcontacten in? Schakel dan eerst de elektragroepen uit van die specifieke ruimte en haal de opbouw van de schakelaars eraf zodat je eroverheen kan behangen. Controleer: is de wand écht glad, gelijk en egaal van kleur? Alléén dan voorkom je dat je oneffenheden door het behang heen ziet.

Allemaal gelukt? Controleer dan voor de zekerheid het gekochte behang op kleur en serienummer (al doen wij dit natuurlijk altijd grondig voor je; wij zijn ook maar mensen!). Teken vervolgens een loodrechte ‘startlijn’ op de muur, vanaf hier ga je beginnen met de banen aanbrengen. Zorg dus dat het een rechte lijn is, anders zal je later scheef geplakt behang aan de wand hebben, en dat is zonde!

Stap 2: Lijm aanbrengen

Afhankelijk van de behanglijm moet je deze klaarmaken zoals vermeld op de verpakking. Wij adviseren onze Perfax Roze-behanglijm. Deze hebben we in de vorm van een pakje om aan te maken, maar ook in een kant en klare-vorm.

Breng daarna de lijm vanaf de startlijn op de muur aan. Wij adviseren hiervoor een goede blokwitter te gebruiken. Dit is een platte, dikke kwast die geschikt is om grote oppervlakten in te smeren. Zorg er altijd voor dat de lijm breder (ongeveer de helft meer) aangebracht is dan de behangbaan, anders raak je later misschien het behang met de lijm tijdens het aanbrengen van de volgende baan. Belangrijk aan het aanbrengen van de lijm is dat je het gelijkmatig en dun verdeelt en dat je geen hoekjes of zijkanten overslaat.

TIP: Overtollige lijm

Heb je te veel lijm gebruikt? Veeg dit dan weg met een vochtige doek!

Stap 3: Behang plaatsen

Goed! Als de muur voor de eerste baan behang (en iets meer) is voorzien van lijm, is het tijd om het behang aan te brengen! Het handige van vliesbehang is dat je het niet alleen niet hoeft te lijmen, maar ook niet per se vooraf hoeft te knippen. Wij adviseren je om het behang vanaf de rol tegen de wand aan te houden, het patroon te zoeken en vervolgens tegen de gelijmde wand aan te drukken. Plaats de baan zo recht mogelijk langs de startlijn en strijk er met een behangstrijker of droge doek overheen voor een glad resultaat.

De onder- en bovenkant zijn als het goed is nog iets te lang… Snijd daarom het overbodige behang weg met een scherp hobbymes. Door eventueel een behanglineaal te gebruiken kun je het recht afsnijden. Behang de volgende baan precies tegen de eerder geplakte baan. Ga zo door tot je alle wanden behangen hebt. En tover vervolgens de stopcontacten weer terug door het ‘middenstuk’ eruit te snijden en de opbouw terug te plaatsen.

Dit wil je óók weten:

Behangnaden

Omdat je tijdens het behangen met banen werkt, is het lastig om de banen volledig onzichtbaar te laten. Probeer van het raam af te werken, dus steeds een baan verder weg van het raam te plakken. De naden zullen dan een stuk minder opvallen.

Luchtbellen

De kleine luchtbellen hoef je niet weg te vegen, de grotere wel voordat het behang droogt. Als je een luchtbel niet weggedrukt krijgt kan je proberen een minuscule snee te maken met het scherpe mes, zodat je het behang alsnog vlak kan drukken.

Radiator of vensterbank hinder

Moet je behangen rondom een vensterbank of radiator, plak de baan er dan eerst in zijn geheel overheen en snijd hem daarna stukje voor stukje langs het kozijn af.

Papierbehang of behang van andere materialen

Tegenwoordig is het vliesbehang erg populair, maar er zijn behangsoorten met een papieren rug. Bij papierenbehangsoorten is het belangrijk om het behang zelf óók in te smeren met lijm op een behangtafel. Papierenbehang is te verwijderen met een behangstomer.

Vliesbehang verwijderen

Nóg een voordeel van vliesbehang is dat het net zo makkelijk eraf als erop gaat! Het behang trek je zo van de muur, zonder resten achter te laten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

… en ontvang nog meer tips en wooninspiratie in jouw mailbox!