Buitenkozijnen schilderen

Bescherm jouw kozijnen en deuren, schilder ze met professionele buitenverf!

Heb je professionele buitenverf aangeschaft om jouw woning weer jarenlang te beschermen tegen alle weersinvloeden? Dan staat je nog maar één ding te doen: het schilderen van de buitenkozijnen en/of deuren zelf! En dat doe je zo…

buitenkozijnen verven tips

Voorbereiding van de klus

Stap 1: Reinig het oppervlak en verwijder de verf

Zorg ervoor dat je de ondergrond goed ontvet met bijvoorbeeld ammoniak of een St Marc. Wanneer je ammoniak gebruikt, was het daarna af met lauw water. Controleer het kozijn op zwakke plekken en verwijder vuil en losse verf met een borstel en verfkrabber. De overige verf verwijder je het mooist met een verfföhn. Beweeg de föhn regelmatig, zodat de ondergrond niet te heet wordt en verwijder de warme verf met een scherpe verfkrabber. Bescherm de ruit of muur tegen oververhitting. Een verfkrabber helpt je bij de lastige plekken te komen.

Stap 2: Repareer beschadigingen en verrotte delen

Is het hout beschadigd of verrot? Dit repareer je eenvoudig met onze speciale houtreparatiemiddelen, zoals Albastine houtrotvuller. Gebruik wel eerst een impregneer van Albastine, anders blijft het niet zitten. Volg de aanwijzingen op de verpakking en zorg dat je het goed laat drogen voordat je doorgaat.

Stap 3: Ontvet het oppervlak

Maak het hele kozijn nogmaals helemaal schoon en laat het goed drogen. Schuur de overige vlakken met een kurkblokje, schuurpapier en gebruik een handschuurmachine voor de grote oppervlakken.

Stap 4: Plak de randen af!

Plak af wat je niet wilt verven om verfvlekken te voorkomen. Zorg ervoor dat het afplaktape maximaal twee dagen op de ruit blijft zitten, anders gaat het vastkoeken aan de ruit. Wij adviseren je jouw ramen af te plakken met speciaal tape die een week in het Uv-licht kan blijven zitten, zodat je het pas na de laatste verflaag eraf hoeft te halen.

Het technisch goed aanbrengen van de verf doe je zo!

Stap 5: Breng de grondverf aan

… dan kan het echte schilderwerk beginnen. Breng op de gerepareerde delen en op de stukken waar blank hout tevoorschijn komt, goede grondverf aan. Roer de grondverf stevig door en gebruik een speciale buitenverfkwast. Zet het raam open als je gaat schilderen. En zorg ervoor dat de grondverf droog is voordat je naar de volgende stap gaat…

Stap 6: Werk oneffenheden weg

Na het gronden zijn kleine oneffenheden en kieren extra goed zichtbaar. Behandel deze met goede lak plamuur, per laagjes van 1mm. Schuur iedere laag lichtjes op voor een gladde ondergrond en goede hechting van de volgende laag. En breng op deze weggewerkte oneffenheden nog een extra laagje grondverf aan.

Stap 7: Schuur het kozijn nogmaals op

Schuur het hele kozijn nogmaals op met fijn schuurpapier, korrel 320 en verwijder het stof met een borstel en vochtige doek. Eventueel kun je een tweede laag grondverf aanbrengen, waarna je ze weer stofvrij maakt, bijvoorbeeld met een kleefdoekje.

Stap 8: Breng de laklaag aan

Is de grondverf droog? Dan is het tijd om de laklaag aan te brengen. Let hierbij op de volgende tips:

  • Zorg dat de kwast goed verzadigd is, maar niet druppelt;
  • Breng de verf niet te zuinig, maar ook niet te dik aan dat hij gaat druipen;
  • Schilder met lange, krachtige halen in de richting van de houtnerf;
  • Verf eerst de randen en hoeken met een kwast;
  • Gebruik voor grote vlakken een speciale lak roller;
  • Strijk de verf na in de richting van de nerf.

Wil je een tweede laklaag aanbrengen? Laat de lak dan 18 uur drogen en schuur het licht op voor een goede hechting.

Stap 9: … Klaar! Maar vergeet de kwasten niet…

Klaar? Haal de tape na het schilderen weg, zodat je voorkomt dat de verf en de tape aan elkaar opdrogen en je het schilderwerk beschadigt als je de tape later verwijdert. Wacht dan nog heel even met tevreden achterover leunen en besteed na het schilderen even wat aandacht aan de verfrollers en kwasten.

Ga je ze de volgende dag opnieuw gebruiken? Doe ze dan na gebruik in een luchtdichte, plastic zak zonder schoon te maken. Ga je de kwast voor langere tijd niet gebruiken, spoel deze dan uit met terpentine en zet hem weg in de rauwe lijnolie. Zet de lichte kleuren bij de lichte kleuren, en de donkere kleuren bij de donkere!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

… en ontvang nog meer tips en wooninspiratie in jouw mailbox!