Binnenmuren verven

Kleur jouw interieur

Om ervoor te zorgen dat alle muren binnenshuis langdurig, mooi strak en fris ogen, is niet alleen het schilderwerk zelf van belang… óók de voorbereiding is cruciaal. Welke stappen moet je doorlopen? Welke materialen zijn een ‘must-have’ en van welke do’s en don’ts moet je afweten?

binnenmuurverven-tips

Zorg voor een goede voorbereiding!

Stap 1: Maak de ruimte stofvrij

Vóór je gaat schilderen is het belangrijk om eerst een aantal voorbereidingen te treffen. Niets is erger dan jouw pas geschilderde muur over te moeten doen, omdat je te snel van start bent gegaan. Zorg daarom dat stof zo min mogelijk kans heeft om aan de natte verf te hechten, door de ruimte stofvrij te maken.

Stap 2: Voorkom knoeien

Voorkom knoeien op de vloeren en meubels door de vloeren en meubels in de ruimte met afdekfolie te bedekken. Tape alle kozijnen of overige lastige stukken af om strakke lijnen te schilderen en niet te knoeien. We raden je aan om de ruimte daarnaast zoveel mogelijk op te ruimen, zodat je alle bewegingsvrijheid hebt.

Stap 3: Controleer de conditie van de muur

Het is belangrijk om vóór het schilderen goed te controleren in welke conditie jouw muur of wand is. Bepaal of de muur vlekken heeft van nicotine, vocht of schimmels. Als dit het geval is wil je dit eerst behandelen.

Stap 4: Bereid de muren voor

Zorg dat de muur goed voorbereid is voor de verf door deze schoon en vetvrij te maken.

Stap 5: Bepaal of voorstrijk nodig is

Controleer voor je aan het verven slaat altijd even of de muur veel of weinig vocht opneemt. Dit doe je door met een vochtige kwast een lijn te trekken op de muur. Trekt deze vochtige lijn binnen een paar minuten weg, dan weet je dat de muur veel vocht opneemt en je deze eerst wil behandelen met voorstrijk. Door de voorstrijk voorkom je een vlekkerig, en onregelmatig eindresultaat en hecht de verf beter aan de muur. 16 uur na opbrengen van de voorstrijk kun je de muur overschilderen met mooie muurverf.

Dan kan het schilderen beginnen…

Stap 6: Breng de binnenmuurverf aan

Meng, voordat je begint, de verf éérst even goed door. Giet de verf in een verfbak zodat je de juiste hoeveelheid verf op jouw kwast of roller neemt. Zorg ervoor dat de verfrollers vooraf goed met water zijn uitgespoeld, zodat de losse vezels niet om jouw muur terecht komen. Let er wel op dat je de roller daarna goed uitknijpt, anders verdunt het de verf.

Probeer de muur altijd in één sessie af te maken, zonder pauzes tussendoor. Om jouw muren zo vlekkeloos, en zo glad mogelijk te schilderen volg je de volgende methode:

  • Begin met het schilderen van de hoeken en randen, dit kan het beste met een ronde kwast.
  • Ga er vervolgens overheen met een kleine verfroller. Zo weet je zeker dat de hele muur straks dezelfde dekking en afwerking heeft.
  • Gebruik voor het grote vlak een verfroller, het liefst één die het spatten vermindert, en gebruik de verfbak om de verf gelijkmatig te verdelen voordat je het op de muur zet.
  • Werk bij het verven van het grote vlak in verticale lijnen die elkaar steeds nét overlappen.
  • Maak hierna een ‘vlak’ door het geverfde deel horizontaal over te schilderen, zo ben je zeker van een gelijkmatig verdeelde verflaag.

Stap 7: Na het schilderen

Klaar? Verwijder de schilderstape direct na het verven, dan trek je het schilderwerk niet stuk. Ook is het belangrijk om alle materialen meteen schoon te maken zoals de verfbak, de kwasten en rollers. Want als dit eenmaal opgedroogd is, is dit een moeilijke opgave. Na gebruik doe je de afgespoelde roller in een zak, dan kun je hem later hergebruiken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

… en ontvang nog meer tips en wooninspiratie in jouw mailbox!