Hout behandelen met transparante lijnolie

Bescherm jouw houtwerk tegen vocht, vuil en vergrijzing

Ben je op zoek naar een transparant, natuurlijk product voor de bescherming van houten elementen buitenshuis? Dan adviseren wij gebruik te maken van een goede, transparante lijnolie. Daarmee bescherm je jouw houten schuttingen, vlonders, tuinhuisjes en/of tuinmeubelen tegen allerlei weersinvloeden.

Transparante houtolie ofwel lijnolie is er in verschillende, doorschijnende kleuren zodat je het hout zelf wat donkerder of lichter kan maken. Hiermee benadruk je de natuurlijke schoonheid van hout. Wil je het toch helemaal dekkend krijgen, zodat je de houtnerven niet meer ziet? Dan adviseren wij het hout te behandelen met dekkende beits.

Zo verwerk je lijnolie
Eén van de voordelen van olie, is dat je geen grondverf nodig hebt om dit product goed aan te brengen en het uitstekend impregneert. Je kunt meteen aan de slag. Laat je vooral even adviseren in de winkel als je niet zeker weet welke olie het mooist uitpakt bij jouw tuinmeubels.

hout-behandelen-lijnolie-tips
hout-behandelen-lijnolie-tips-2

Advies van Dianne:

Als je op zoek bent naar een goede houtolie, gebruik dan de olie van Restol of Koopmans. Dit zijn kwaliteitsproducten die goed in het hout trekken en een natuurlijk, stralend resultaat geven.

Allereerst: Wat heb je nodig?

  • Beits
  • Kneedbaar hout (optioneel)
  • Houtrolvuller (optioneel)
  • Houtcleaner
  • Schuurpapier of de SIA Sponge
  • Afplaktape (optioneel)
  • Platte kwast of geschikte roller
  • Terpentine

De voorbereiding

Stap 1: : Reinigen, repareren en schuren

Voordat je aan de slag gaat met de olie, zorg je dat het hout gereinigd is. Vervolgens kun je het repareren als er gaatjes of ongelijkheden zichtbaar zijn. Het repareren van hout doe je met kneedbaar hout, voor gaatjes gebruik je houtrolvuller. Het reinigen van het hout kun je doen met afbijtmiddel of tuinmeubelreiniger, afhankelijk van hoe vuil het hout is. Gebruik hiervoor de scotchbrite spons zodat het ook gelijk lichtjes geschuurd wordt. (Ook bij ons in de winkel te krijgen). Daarna kun je het hout gaan schuren met schuurpapier óf de SIA Sponge, een professioneel schuurpapier. Maak het hierna weer stofvrij!

Beginnen met behandelen

Stap 2: De eerste laag houtbescherming

Breng de (Restol of Koopmans) olie onverdund of verdund aan op het hout (dit wordt op de verpakking aangegeven). Schilder het hout altijd met de nerf mee, veeg druppels direct weg. Na de eerste laag moet je het hout 24 uur laten drogen.

24 uur later…

Stap 3: Een extra laag

Je hoeft het hout niet te schuren na de eerste laag. Je kunt direct de tweede laag olie aanbrengen, weer onverdund.

Stap 4: Eventueel een finishing touch

Behandel je nieuw, onbehandeld hout? Dan is een derde laag aan te raden, zo weet je zeker dat het hout goed bestand is tegen de weersinvloeden. Ook kun je een derde laag aanbrengen om extra glanseffect toe te voegen.

Je bent er bijna!

Stap 5: Goed laten drogen

Laat het behandeld hout goed drogen voor het gebruikt wordt, minstens één tot twee dagen. Daarna kun je genieten van jouw houten tuinmaterialen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

… en ontvang nog meer tips en wooninspiratie in jouw mailbox!