Laminaatvloer leggen

Stappenplan voor laminaat leggen

Ben je toe aan een nieuwe stijl of uitstraling in huis en ga je dit verwezenlijken door een nieuwe laminaatvloer te leggen? Dan helpen we je graag met een handig stappenplan om te zorgen dat je straks kunt genieten van een prachtige, strakke vloer.

Laminaat leggen - tips

Benodigdheden

  • Genoeg laminaat
  • Afstandhouders
  • Speedboor
  • Decoupeerzaag
  • Eventueel: profielmat

De voorbereiding

Stap 1: Kies een richting

Het leggen van laminaat brengt ook een keuze met zich mee: in welke richting ga je het laminaat leggen? Vaak raden we voor het grootste, ruimtelijke effect aan om het laminaat met de lichtinval mee te leggen. Maar wanneer je de strepen in de breedte legt, maakt het de ruimte breder. Ook diagonaal leggen is mogelijk, dit geeft ook een ruimtelijk effect.

Stap 2: Laat het laminaat op temperatuur komen

Het is belangrijk dat je de laminaatvloer op de temperatuur van je huis laat komen. Laat daarom de pakken laminaat minimaal 48 uur in de ruimte liggen waar je het van plan bent om te leggen.

TIP:

Zet de pakken laminaat nooit rechtop, maar leg ze neer. Anders kun je kromme planken krijgen.

Stap 3: Zorg voor een ondervloer

Zorg ervoor dat je ook een ondervloer hebt liggen. Dit dempt het geluid en zorgt ervoor dat het laminaat vlak en strak ligt. Daarnaast hoef je je dankzij een ondervloer geen zorgen te maken om eventuele deuken of bulten in de vloer. Voor putjes in je nieuw gelegde laminaatvloer hoef je eigenlijk niet bang te zijn, vanwege de hardheid van het materiaal.

Laminaat leggen

Stap 4: Leg de eerste baan laminaat

Het leggen van de eerste baan laminaat is erg belangrijk. Bekijk de verpakking, hierop staat of de mes of groefkant naar de muur moet liggen. Pak dan de afstandhouders, deze handige tools zorgen ervoor dat je voldoende ruimte overlaat tussen het laminaat en de vloer. Want het laminaat mag hier niet te strak tegenaan liggen om te voorkomen dat het verder uitzet en het laminaat later gaat bollen. En begin je eerste baan bij een hoek.
Wanneer je tegen obstakels aanloopt zoals leidingen, gebruik dan een speedboor en decoupeerzaag om deze obstakels te laten ‘verdwijnen ‘ in het laminaat.

Klik het volgende deel met de kopse zijde in het eerste. Het deel dat overblijft gebruik je in de volgende rij. Teken bij het einde van het vorige deel af en knip of zaag deze op maat. Klik vervolgens alle delen goed in elkaar en controleer of de delen vastgeklikt zijn.

Stap 5: Leg het vervolg van het laminaat

Nu het begin is gemaakt en de eerste baan ligt, kun je ook de rest van het laminaat leggen. Zorg ervoor dat alle banen strak in elkaar zitten. De eerste twee banen zijn het belangrijkst voor een strak resultaat. Elke nieuwe baan begin je met het afgezaagde deel van het laatste stuk van de vorige baan. Zorg dat dit deel wel langer is dan 30 centimeter. Als het korter is dan 30 centimeter kun je beter een nieuwe plank doorsnijden en daarmee beginnen.

Gebruik altijd de verschillende pakken door elkaar zodat kleurverschillen minimaal zichtbaar zijn.

TIP:

Kom je onderweg lastige hoekjes tegen? Gebruik een profielmat om te zorgen dat je ook deze hoekjes gemakkelijk kan opnemen in het laminaat.

Stap 6: Leg de laatste baan laminaat

Bij de laatste baan zul je het laminaat moeten meten en bijzagen. Vaak past de gehele plank niet. Houd bij het afzagen rekening met de ruimte die je nog nodig hebt voor het krimpen en uitzetten van de vloer. Zo meet je dit correct af:

  • Leg een nieuwe plank precies op de ‘laatste’ rij tot nu toe
  • Leg hierop nog een plank, die met de juiste zijde tegen de muurzijde rust.
  • Trek een lijn op de plank die je hierbij als eerste legde, met de bovenste plank als ‘meetlat’.
  • Het stuk wat uitsteekt tussen deze twee planken is het deel dat je als laatste baan gaat leggen.

Zo, nu heb je de laminaatvloer gelegd. Tijd voor de plinten!

Stap 7: Leg de plinten als finishing touch

Na het plaatsen van de vloer ziet de ruimte er nog niet helemaal strak afgewerkt uit. Hiervoor zul je plinten moeten plaatsen. In ons assortiment vind je plinten in verschillende uitvoeringen, van hoog tot laag profiel, met en zonder kabelgoot, in bijpassende prints en zélfs schilderbare MDF plinten, die je in de kleur van de muur kunt schilderen!

Er zijn twee soorten applicaties, namelijk de plint met plugsysteem en de plakplinten.

  • Bij het plugsysteem dien je gaatjes in de muur te boren en hierin pluggen te plaatsen. Hierop bevestig je de plint. De plinten zijn hol waardoor je snoeren onzichtbaar kunt wegwerken. Bij ronde of uitstekende vormen zul je er omheen moeten werken in kleine stukjes. Bij de plugplinten maak je gebruik van acrylaatkit voor een gladde afwerking.
  • Met de plakplinten plak je de plint simpelweg op het stof- en vetvrije laminaat. Knip of zaag de plinten bij haakse muren in een hoek van vijfenveertig graden. Hiervoor kan je een plintschaar gebruiken. Gebruik bij ronde vormen ook een profielmat om de plakplint op maat te kunnen schuren.

Opruimen en genieten!

Stap 8: Ruim alle restproducten op

Alle stukken laminaat die overblijven en de gereedschap die gebruikt is ruim je op. Na het opruimen van alle overgebleven stukken laminaat en gereedschap kun je je ruimte weer inrichten. Om extralang te genieten van de nieuwe laminaatvloer raden we je aan je nieuwe vloer regelmatig te onderhouden, om slijtage te voorkomen. Veel plezier van jouw nieuwe laminaat!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

… en ontvang nog meer tips en wooninspiratie in jouw mailbox!