Herstel meubels met beits

Met acht stappen van de vakman

Heb je een houten familie erfstuk gekregen, zoals een klok of servicekast? Of ben je op de rommelmarkt tegen een juweeltje van een houten stoel gelopen? Met onze 8 stappen herstel je oude houten meubels in hun oude glorie. Van voorbereiding tot een perfecte afwerking, de vakman geeft je tips.

Voeg je liever een kleurtje toe? Geef in 7 stappen je houten meubels kleur met lak.

Stap 1: Verwijder scharnieren

Zorg ervoor dat alle scharnieren en handvaten verwijdert zijn van je meubelstuk. Zijn schroeven doorgedraaid, verroest of lukt het verwijderen niet? Plak dan de scharnieren en handvaten goed af met tape.

Stap 2: Verwijder oude lagen

Zit er een was of olie op je meubel? Verwijder deze dan met thinner. In de meeste gevallen moet je dit meerdere keren herhalen, en de was/olie er echt uitwassen. Blanke lak verwijder je met schuurpapier met een korrelgrofte 120 van bijvoorbeeld Siaflex.

Stap 3: Reinig je meubels

Tijd voor een laatste grondige reinigingsbeurt. Verwijder de aller laatste resten verf, was, olie of thinner met bijv. St. Marc. Neem het meubel nog af met een vochtige doek.

Stap 4: Repareer beschadigingen

Nu je hele meubel is ontdaan van zijn oude lagen en scharnieren, is het ideaal om beschadigingen te repareren met vuller. Vuller komt in verschillende kleuren, zodat het minimaal zichtbaar is. Wij raden Kneedbaar Hout van Alabastine aan.

Stap 5: Schuur je meubels

Nu je meubel spik en span is, beginnen we met opschuren van het hout. Dit zorgt ervoor dat straks de beits beter hecht. Je verwijdert de losgekomen vezels en stof met een kleefdoekje.

Stap 6: Beitsen

Laat het beitsen beginnen! Pak voor de kleine hoekjes een kwast, en een roller komt van pas voor de grote oppervlaktes. Is de kleur van een laag nog niet naar je zin? Beng dan nog een laagje beits aan, als de eerste laag is gedroogd.

Stap 7: Schuren

Nadat de beits is gedroogd, schuur je je meubelstuk op met zeer fijn schuurpapier korrelgrofte P320-P360, zodat je meesterwerk helemaal klaar is voor de laatste stap: de afwerking.

Stap 8: Afwerken

Zorg ervoor dat je meubelstuk er weer jarenlang tegen aan kan met een harde, watergedragen blanke lak. Deze is sterk, en heel kras- en slijtvast.  Ga voor Avis Aqua PU lak of een parketlak.

Stap 9: … Klaar! Maar vergeet de kwasten niet…

Klaar? Wacht dan nog heel even met tevreden achterover leunen en besteed na het schilderen even wat aandacht aan de verfrollers en kwasten. Ga je ze de volgende dag opnieuw gebruiken? Doe ze dan na gebruik in een luchtdichte, plastic zak zonder schoon te maken. Wil je ze opbergen? Spoel ze dan goed, langdurig uit met groene zeep. Hierdoor kun je ze de volgende keer wéér gebruiken!

Advies van onze vakman en interieuradviseur

Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je het liefst meteen aan de slag? Doen! Wij hebben alle materialen die je nodig hebt in de winkel. Dan kan je gelijk advies vragen aan onze interieurstylist en vakman over de juiste aanpak en materialen.

Kom je er niet uit of heb je liever persoonlijk advies? Je bent van harte welkom in de winkel! Neem een foto van je meubelstuk mee, of neem het meubelstuk zelf mee. We kijken met je mee, en geven je graag advies.

Professioneel woonadvies én kwaliteitsproducten, voor een betaalbare prijs. Dáárom ga je naar Henk van Wijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

… en ontvang nog meer tips en wooninspiratie in jouw mailbox!