Fotobehang aanbrengen

Kleur jouw interieur

Ben je toe aan een nieuwe look in jouw woon- of slaapkamer? Door één muur te voorzien van behang in een frisse trendkleur of een mooie print creëer je vaak al veel sfeer. Een alternatief is fotobehang. Kies jij voor een botanisch printje, tegels of een mozaïek? Weet jij hoe je fotobehang perfect op de muur bevestigd krijgt? Onze vakman geeft advies!

Fotobehang is vaak vliesbehang. Het wordt geleverd in een standaardformaat waarbij je – afhankelijk van de print – een aantal behangbanen op één rol geleverd krijgt. De verschillende banen knip je los van elkaar. Tegen een meerprijs is het vaak ook mogelijk om fotobehang op maat te bestellen. Vaak wordt er bij het behang een gebruiksaanwijzing geleverd. Bekijk deze even voordat je aan de slag gaat.

Wat heb je nodig?

  • Fotobehang (vliesbehang, bijvoorbeeld van merk Eijffinger/ Komar)
  • Behanglijm voor vliesbehang (bijvoorbeeld Perfax Roze)
  • Blokwitter
  • Behangstrijker
  • Scherp stanley mes
  • Schaar

Stap 1: Controleren fotobehang

Controleer allereerst of het behang in orde is. Knip de banen los van elkaar. Leg ze naast elkaar, zodat je de totaalplaat voor ogen hebt en controleer voor de zekerheid of er geen kleurverschillen zijn. Leg de banen daarna op elkaar in de volgorde van behangen. Zo zie je ook direct of alle banen even lang en breed zijn. Als alles in orde is, kun je aan de slag!

Stap 2: De muur

Bekijk de wand die je wilt gaan behangen. Verwijder de opbouw van eventuele stopcontacten en schakel de elektragroepen van die specifieke ruimte uit. Voor het beste resultaat moet de muur schoon, droog, vetvrij en egaal zijn. Vermoed je dat de ondergrond sterk zuigt? Om te voorkomen dat de behanglijm teveel in de muur trekt, kun je (eventueel) eerst een voorstrijk op de muur aanbrengen. Is de muur in orde? Teken vervolgens een loodrechte ‘startlijn’ op de muur.

Stap 3: De juiste lijm

De behanglijm maak je klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Groot voordeel van vliesbehang is dat je de lijm aanbrengt op de muur in plaats van op de behangrollen. Breng de lijm – met behulp van een goede blokwitter – vanaf de startlijn op de muur aan. Zorg ervoor dat je de lijm gelijkmatig en dun verdeelt en breng gerust iets meer lijm aan dan de breedte van de eerste behangbaan.

Stap 4: Behangen maar!

Plaats de eerste baan van het fotobehang zo recht mogelijk langs de startlijn op de gelijmde muur. Strijk er met een behangstrijker of droge doek overheen voor een glad resultaat. Plak de volgende baan precies tegen de eerste baan en controleer of de print klopt. Ga zo door tot de laatste baan en voilà, jouw print is compleet! Laat de fotowand drogen bij kamertemperatuur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

… en ontvang nog meer tips en wooninspiratie in jouw mailbox!