Buitenmuren verven

Knap je buitenmuur op

Het onderhouden van jouw woning gaat niet alleen over de binnenkant: ook de geverfde buitenmuren krijgen veel te verduren met het weer. De verf op de buitenmuren kan zijn kleur verliezen in de zon, stuk gaan, beschimmelen of begroeien. Daarom is het verstandig om ééns in de vijf tot acht jaar de muren van jouw huis opnieuw te schilderen. Hoe ga je te werk? En waar kun je op letten voor het beste resultaat?

buitenmuur-verven-tips

Zorg voor een goede voorbereiding!

Stap 1: Maak schoon

Een goede voorbereiding is alles. Daarom is het belangrijk dat je vóór je gaat schilderen de buitenmuren goed schoonmaakt. Want het vuil en zand op de muren kan de kwaliteit van het schilderwerk beïnvloeden. Kijk ook of er schimmels of mossen op de muren zitten, en verwijder dit voordat je gaat verven.

Gebruik vervolgens een hogedrukreiniger om de muren schoon te maken, een zachte borstel helpt ook bij het verwijderen van zoveel mogelijk vuil. Laat daarna de muren drogen.

Stap 2: Controleer de voegen

Controleer vervolgens de voegen. Krab de voegen eruit waar het afbrokkelt en voeg ze opnieuw. Gebruik hiervoor de Alabastine voegenreparatie, van Henk van Wijk.

Stap 3: Voorkom knoeien én een vuile kwast

Het is belangrijk om vóór het schilderen goed te controleren in welke conditie jouw muur of wand is. Bepaal of de muur vlekken heeft van nicotine, vocht of schimmels. Als dit het geval is wil je dit eerst behandelen.

Stap 4: Behandel de muren voor

De voorbehandeling van de muren doe je met voorstrijk, dit hoef je enkel op onbehandelde muren te gebruiken tegen het opnemen van vocht. Door voorstrijk aan te brengen wordt verf niet opgenomen door de ondergrond, in dit geval de muur. Dit voorstrijkmiddel droogt in ongeveer 12 uur. Het is van belang om lagen goed te laten drogen om ongelijkmatige delen, strepen en luchtbelletjes te voorkomen.

Het technisch goed aanbrengen van buitenmuurverf doe je zo!

Stap 5: Breng de buitenmuurverf aan

Is het voorstrijkmiddel droog? Dan is het tijd om met de door jou uitgekozen buitenmuurverf aan de slag te gaan! Om jouw muren vlekkeloos, en zo glad mogelijk te schilderen, volg je de volgende methode:

  • Verdeel de muur in denkbeeldige vlakken van één vierkante meter die steeds aan elkaar grenzen.
  • Verf deze vlakken (met een roller) één voor één, van boven naar beneden. Daaropvolgend ga je van links naar rechts.
  • Zorg ervoor dat je steeds op vochtige verf blijft verven zodat de vlaken elkaar goed overlappen.

Door deze methode toe te passen, behaal je een egaal kleurresultaat. Afhankelijk van de kleur en kwaliteit verf die je hebt, kan het zijn dat je een extra laag moet aanbrengen. Zorg ervoor dat je de lagen tussendoor steeds goed laat drogen, zodat je verzekerd bent van een prachtig eindresultaat.

TIP

Lichte buitenmuren zijn gevoeliger voor vuil, vooral aan de onderzijde van de muren. Schilder dit gedeelte tot ongeveer dertig centimeter hoogte in een donkere kleur, zodat het vuil minder duidelijk zichtbaar is.

Stap 6: Verf de moeilijke hoekjes

Gebruik als laatste stap een kleinere kwast (de bokkenpoot-kwast) om de moeilijke hoekjes te schilderen. Om strepen te voorkomen, kun je bijvoorbeeld de overlap nog even met een roller overschilderen.

Stap 7: … Klaar! Maar vergeet de kwasten niet…

Klaar? Wacht dan nog heel even met tevreden achterover leunen en besteed na het schilderen even wat aandacht aan de verfrollers en kwasten. Ga je ze de volgende dag opnieuw gebruiken? Doe ze dan na gebruik in een luchtdichte, plastic zak zonder schoon te maken. Wil je ze opbergen? Spoel ze dan goed, langdurig uit met groene zeep. Hierdoor kun je ze de volgende keer wéér gebruiken!

TIP

Reinig het schilderwerk elk kwartaal om de duurzaamheid te verlengen. Gebruik hiervoor een zachte doek en mild schoonmaakmiddel. Controleer daarnaast of er geen scheuren of barsten in het schilderwerk zitten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

… en ontvang nog meer tips en wooninspiratie in jouw mailbox!